Wednesday, October 14, 2009

Stark avslutning


Albanien har förmodligen Europas snyggaste flagga (efter Sverige då, förstås). Den dubbelhövdade örnen är en urgammal religiös symbol, man har gjort arkeologiska fynd från 1800 år f kr där en tidig version av örnen finns avbildad. Den albanske nationalhjälten Gjergj Kastrioti Skanderbeg, som levde i början av 1400-talet, använde örnen i sitt sigill, och det är därifrån man fick idén till flaggan, som hissades första gången 1912 då Albanien blev självständigt. Men inte ens en trippelhövdad örn hade kunnat hindra Sverige att vinna matchen ikväll. 4-1 var ett helt rättvist resultat, Lagerbäck fick nu avsluta sin 12 år långa framgångsrika period med en vinst, den enda trösten i bedrövelsen av ett missat VM. Det kommer förvisso fler mästerskap, och det kommer att komma fram fler bra spelare, men frågan är om vi någonsin kommer att få en lika bra tränare igen som Lagerbäck - fem raka slutspel är världsrekord, ingen annan tränare har mäktat med det. Vem som än kommer att efterträda som ny förbundskapten kommer att ha en hel del att leva upp till.

Labels: , , ,

3 Comments:

At 1:48 AM, Anonymous Koala said...

Ett monster! Skanderbeg = monsterlover.

 
At 3:16 AM, Anonymous Aficionadon said...

Vetifan om det är världsrekord, tvivlar på det. Dock är det ett svenskt rekord. Jag kan ha fel, men jag tror att länder som England, Holland, Spanien etc kan ha mäktat med samma bedrift.

 
At 6:16 AM, Blogger spidercrazy said...

Från Svenskfotboll.se: "Lars Lagerbäck har lett det svenska landslaget från bänken i otroliga 172 landskamper, varav 153 som förbundskapten. Han är en av ytterst få i världen som varit förbundskapten för samma landslag i mer än 100 matcher, och han är den ende någonsin som genom kvalspel tagit ett land till fem raka EM/VM. Under tolv års mästerskapskvalande inkasserade Sverige bara sju förluster"

 

Post a Comment

<< Home