En försvunnen värld
King Kong från 1933 är en av de mest berömda filmerna genom tiderna, men den skulle aldrig ha blivit till om det inte vore för en film som kom åtta år tidigare: The Lost World, baserad på en roman av Arthur Conan Doyle. 1925 var ett av de sista åren då det enbart gjordes stumfilm, och när ljudfilmen kom några år senare så blev stumfilmerna i ett slag omoderna och glömdes bort. Kanske det är därför som den här filmen inte är så känd som jag tycker att den borde vara. I många år var också originalnegativen borta och den film som finns att tillgå idag består av många olika småsnuttar som hittats på olika ställen och klippts ihop. Troligtvis saknas fortfarande några mindre sekvenser, men ingen vet säkert. Handlingen är enkel: En till synes galen upptäcktsresande, Professor Challenger, säger sig ha bevis för att levande dinosaurier existerar i Amazonas djungler. Han sätter ihop en expedition för att åka dit och leta rätt på hans forskarkamrat, Maple White, som försvunnit. De får se flera dinosaurier och lyckas även få med sig en hem, som vid ankomsten till staden bryter sig ur sin bur och orsakar panik. Flera av filmens slutscener återanvändes åtta år senare i King Kong. Dinosaurierna i filmen är för sin tid otroligt välgjorda och Wallace Beery, som spelar Professor Challenger, gör en fantastisk rollprestation. Han fick en oscar, 1931, för huvudrollen i filmen 'The Champ'.
Labels: apor, dinosaurier, film
3 Comments:
inspiration till de senare Jurassic park-filmerna?
Du glömmer en av de stora märkligheterna här: att filmen The Lost World bygger ganska rakt av på Arthur Conan Doyles roman med samma namn. Doyle är annars mest känd för sina Sherlock Holmes-historier... Den boken var en av min barndoms stora läsupplevelser när jag var barn.
En annan märklighet är, att allt som i princip finns i The Lost World sedan återkom i King Kong: Professor Challenger för ett förhistoriskt monster till en världsmetropol (i detta fall London) i förevisningssyfte, och monstret löper amok... Det är snarare dinosaurien i The Lost World som sedan stod förebild för filmklichén Monstret Som Kraschar Storstaden, än King Kong.
Tänk dig detta: Att Sherlock Holmes skapare också gav upphov till en av de största science fiction-klichéerna under 1900-talet...
Ursäkta, jag hade druckit X antal öl när jag skrev ovanstående ;) Du nämner ju verkligen Arthur Conan Doyle i texten, och hans namn står ju till och med i bilden.
Dags att ha roligt ikväll igen, lördagsafton som det är.
Post a Comment
<< Home