Thursday, October 09, 2008

Boktips # 4


Jimmy Knapp och Lokföraren Lukas, författad av Michael Ende (samme Michael Ende som skrev Momo och Den oändliga historien, m fl) kom ut på svenska första gången 1962. Baksidestexten beskriver handlingen bättre än vad jag kan göra:

"När Jimmy kom till Tryggland i ett slarvigt paket, fanns där bara fyra invånare - Kungen själv och hans tre undersåtar, och det var alldeles lagom. Men när Jimmy växte upp och blev en egen person fick de inte plats längre. Enda lösningen tycktes vara att lokföraren Lukas tog sitt lokomotiv Emma och gav sig ut i världen. Och Jimmy följde med. Efter många hisnande äventyr kom de båda vännerna till Kina, där kejsarens dotter blivit bortrövad av en fruktansvärd drake. Tack vare Lukas listighet och Jimmys mod lyckades de inte bara befria den söta prinsessan utan också ordna så att alla kan få rum i sitt älskade Tryggland."

Jag läste den när jag var i tioårsåldern och det är fortfarande en av de bästa och mest fantasirika barnböcker jag läst. Den fick en uppföljare också, "Jimmy Knapp och de tretton sjörövarna", som kom på svenska 1986.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home